Çocukluk Serüvenlerinde Kaybolmak – Çizgi Filmlerin Kısa Mı Kısa Tarihi

İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesiyle tükenen insanlık “büyük bir buhran” içinde kalır. Çocuklar çuvaldan giysiler giyerken, iş yaşamında dışlanmak istemeyen kadınlar saçlarını erkek gibi kesmektedir. Ekonomik olduğu kadar psikolojik bir çöküntü de deneyimlenmektedir.

Reklamlar

Dönemin en büyük ekonomisi olduğu için bu bunalımın etkilerini en çok hisseden ABD olur. Bu dönem insanları eğlence arayışına iter. O zamanlardan günümüze miras kalan bazı kültürler ise caz müzik ve çizgi filmlerdir.

Zamanın iki büyük animasyon şirketi Walt Disney Studios ve Fleischer Studios, çizgi film kültürüne çok büyük katkılarda bulunurlar. Ancak Walt Disney, popülerizme ağırlık vererek daha çok reklama yatırım yapar. Tema parkları da bunun en büyük göstergesidir.

Örneğin Mickey Mouse’un ünlü “Steamboat Willy” çizgi filmi de bu reklamcılığa hizmet eder gibi. Bu, ses ve animasyonun birlikte kullanıldığı ilk hareketli resim olma özelliğini taşıyor – ya da Walt Disney buna inanmanızı istiyor. Zira Walt Disney’e mal edilen pek çok başarı, döneminde ülkenin öte ucunda çalışan Fleischer Studios’un kurucusu Max Fleischer ve kardeşi tarafından gerçekleştirilmiştir.

Reklamlar

Onların animasyona kattıkları bugün Disney şirketi tarafından bile kullanılmaktadır. Zamanında Walt Disney’in zengin kaynaklarla yaptığı ezici ve baskın reklam kampanyaları nedeniyle animasyon tarihinin derinliklerinde kaldılar. Max Fleischer, Disney’in aile dostu çizimlerine karşı daha natüralist, daha olgun içerikli ve kıvrak karakteristiğiyle tanınır. Yarattığı karakterlerden en ünlüleri Temel Reis ve Betty Boop.

Fleischer kardeşler tüm çalışkanlıklarına rağmen bu şekilde Disney tarafından gölgelenir. Bu nedenle çağdaş animasyon kültürü, Walt Disney’in aile dostu, basit çizgili, güzellik kraliçesi tarzı çevresinde şekillenir. Max Fleischer’ın kıvrak ve natüralist tarzı tarihe karışır.

Disney.

Büyük Buhran’daki çizgi filmler kumar, tütün ve içkiye dair daha fazla öge barındırır. Kaldı ki Max Fleischer’ın en ünlü yaratılarından Betty Boop, o dönemlerde kolay kolay giyilemeyecek sansasyonel bir elbise kullanmaktadır.

Betty Boop’a ilham kaynağı olmuş olan Helen Kane.

Seksüel içeriklerden anlaşıldığı kadarıyla çizgi filmlerin başlangıçtaki hedef kitlesi çocuklar olmamıştır. Zaten aynı zamanda o sıralarda büyük propagandalar olan nazi karşıtlığı ve ırkçılık temaları da sıklıkla gözümüze çarpmaktadır.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.